Općeniti savjeti – o vidu i korekciji vida

Za osjetilo vida se može reći da je naše najvažnije osjetilo, stoga mu moramo posvetiti najveću moguću pažnju, moramo kontrolirati stanje očiju i oštrinu vida uvažavajući savjete oftalmologa. Posebnu pažnju treba posvetiti djeci. Preventivnim okulističkim pregledom mogu se spriječiti problemi koji bi u kasnijoj dobi znatno umanjili njihovu kvalitetu života. Osim smanjene oštrine vida, kod djece se može pojaviti i strabizam koji se najčešće uklanja operativnim putem, najbolje u ranoj mladosti.

Kod starijih osoba dolazi i do zamućenja očne leće, mrene. Operativnim zahvatom zamjenjuje se zamućena leća umjetnom i time omogućava normalna oštrina vida.

Smanjena oštrina vida najčešće nije uzrokovana bolešću oka, nego njegovom različitošću i mogućnostima optičkog sustava. Neusklađenost dubine oka i jakosti optičkog sustava, dovode do pojave kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Pojava slabog vida na blizinu koja nastaje između 40 i 45 godine života, kada zbog senilinih promjena i gubitka elasticiteta leće, oslabi akomodacija, naziva se presbiopija. Umanjena oštrina vida može se ispraviti korištenjem optičkih pomagala, naočala ili kontaktnih leća. Posljednjih godina učestalije su i kirurške korekcije dioptrije.

O KOREKCIJI VIDA

Za korekciju kratkovidnosti i dalekovidnosti koriste se sferne naočalne ili kontaktne leće, dok se kod korekcije astigmatizma koriste torične naočalne ili kontaktne leće. Okulističkim pregledom ustanoviti će se svi potrebni parametri za korekciju vida. 

Razvojem tehnologije materijala, korekcija kontaktnim lećama postaje sve popularnija i prihvatljiva širokom krugu korisnika. Korištenjem kontaktnih leća izbjegavaju se nedostaci naočala, povećanje ili smanjenje slike kod visoke dalekovidnosti odnosno kratkovidnosti, nema nuspojava – ljuljanja – kod astigmatizma i sl.

Zato se i mnogi pacijenti odlučuju za korekciju vida kontaktnim lećama. Umjesto debelih, uočljivih naočalnih leća vid se korigira praktički nevidljivim kontaktnim lećama koje nimalo ne utjeću na svakodnevne aktivnosti. Kontaktne leće postale su komforan, jednostavan i estetski vrlo privlačan način korekcije vida.

Za nošenje kontaktnih leća često se odlućuju mlađi aktivni ljudi, kojima naočale smetaju u svakodnevnom životu, osobe koje žele nositi moderne sunčane naočale, osobe koje se bave sportom aktivno ili rekreativno, osobe koje žele istaknuti ili promijeniti boju očiju i sl.

Kompletan okulistički pregled odgovoriti će na bitna pitanja o mogućnostima korištenja kontaktnih leća.

VRSTE KONTAKTNIH LEĆA

Ako ste se odlučili za korekciju vida kontaktnim lećama trebate, uz konzultaciju s vašim oftalmologom, odabrati vrstu kontaktnih leća. Koje leće postoje?

-tvrde leće. – Danas se samo izuzetno koriste i gotovo su napuštene zbog neudobnosti nošenja, jer ne propuštaju kisik bez kojeg rožnica ne može disati.


-polutvrde leće. – Načinjene od novih materijala, imaju sva dobra svojstva tvrdih leća i veliku prednost, propuštaju kisik, pa su ugodnije i mogu se nositi neprekidno do 16 sati. Privikavanje na njih je duže. Koriste se u specifičnim slučajevima, najčešće kada korekcija mekim lećama nije optimalna.


-meke leće. – Najčešće korištene leće. Udobne su za nošenje, privikavanje je kratko. Postoje različite izvedbe mekih leća koje mogu zadovoljiti sve potrebne korekcije vida, kao i zahtjeve korisnika. Osim sferne korekcije, s mekim lećama jednostavno je korigirati i astigmatizam. Meke leće u boji koriste se za korekciju vida i iz estetskih razloga, za korekciju izgleda i boje šarenice. Uobičajena podjela mekih leća je prema vremenu nošenja, pa postoje leće za dnevnu, dvotjednu, mjesečnu i godišnju izmjenu. Godišnje leće se sve rjeđe koriste, a istiskuju ih leće za češću izmjenu, mjesečne i dnevne, zbog manje mogućnosti nastanka komplikacija izazvanih starošću leće.

KOJE LEĆE ODABRATI

U okviru okulističkog pregleda, očni specijalist će Vam savjetovati vrstu leća koja je pogodna za korekciju vašeg vida. Osim prijedloga liječnika, ako niste specifičan slučaj, i vi možete sudjelovati u odabiru vaših kontaktnih leća. Prvi kriterij odabira trebao bi biti zdravlje vaših očiju. Ovaj kriterij ispunjavaju leće načinjene od materijala najnovije generacije. Kod mekih leća materijal silicon hidrogel je materijal prvog izbora. Leće načinjene od tog materijala omogućavaju vašim očima da dišu, osiguravaju dotok kisika do rožnice, bez nuspojava ih možete nositi od jutra do mraka, u njima možete i zadrijemati, a vrlo su ugodne za nošenje. Posebna izvedba leća omogućava neprekidno nošenje i do mjesec dana, uz konzultaciju s vašim liječnikom. Silicon hidrogel leće zamjenjuju se novima, redovito, prema uputi prozvođača, ili prema savjetu liječnika oftalmologa.

Polutvrde leće nove generacije načinjene su od plinopropusnog materijala visoke propusnosti, koje osiguravaju zdravlje vaših očiju. Mogu se nositi i duže, bez osjećaja umora očiju. Zamjenjuju se nakon 2 godine. Mjera propusnosti kisika je Dk. Što je propusnost veća, leća je ugodnija i duže se može nositi. Unatoč nešto višoj cijeni odaberite leće zadnje generacije.

JOŠ O ODABIRU KONTAKTNIH LEĆA

Kod odabira kontaktnih leća trebate voditi računa i o vašim životnim potrebama i navikama. Ponuda kontaktnih leća je danas tako velika da se za gotovo sve želje i potrebe može izabrati odgovarajuća kontaktna leća, naravno uz dogovor s vašim liječnikom oftalmologom.

Ako kontaktne leće nosite samo povremeno (sport, izlasci i sl) razmislite o korištenju dnevnih leća. Nakon nošenja, leće bacite i drugom prilikom uzmete novi par leća. Vrlo jednostavno. Nema čišćenja i čuvanja leća.

Ako leće nosite svaki dan, cjelodnevno, a ponekad i po noći, odaberite leće za mjesečnu izmjenu od materijala najnovije generacije (silicon hidrogel).

Ako želite da osim korekcije vida istaknete ili promijenite boju očiju, odaberite leće u boji, dnevne ili mjesečne. Prednost dnevnih leća je jednostavno korištenje, možete prelaziti s leća u boji na bezbojne leće, nema čišćenja ni čuvanja.

Prednost nove generacije mjesečnih leća je u tome da su načinjene od visokokvalitetnih materijala (leće koje dišu) i omogućavaju duž dnevno ili višednevno nošenje bez osjećaja zamora. Ove leće svojim osobinama osiguravaju zdravlje vaših očiju. Treba imati na umu da je za dugotrajno zdravlje vaših očiju potrebna i propisna njega leća. Leće treba prema uputama proizvođača otopina čistiti i čuvati.

NJEGA KONTAKTNIH LEĆA

Vaše zadovoljstvo kao korisnika kontaktnih leća jako je ovisno o načinu čišćenja i održavanja kontaktnih leća. O dobrom čišćenju i održavanju leća ovisi i dugoročno zdravlje vaših očiju. Ako koristite leće za dnevnu izmjenu čišćenje i održavanje leća otpada.

Danas su najčešće u upotrebi višenamjenske otopine i otopine na bazi peroksida.

Višenamjenske otopine jednostavne su za korištenje, leće možete dezinficirati i očistiti u roku od nekoliko minuta. Nakon čišćenja i dezinfekcije leće možete staviti odmah u oko.

Otopine na bazi peroksida smatraju se “zlatnim strandardom” u čišćenju kontaktnih leća. Mjehurići nastali reakcijom peroksida vrlo efikasno čiste leću od svih nakupina i uništavaju sve mikroorganizme nakupljene u i na leći. Kod korištenja tih otopina treba voditi računa o vremenu neutralizacije (nekoliko sati). Prije isteka vremena neutralizacije, leća se ne smije stavljati u oko radi neugodnih posljedica, pećenja i crvenila.

U svakom slučaju treba se u potpunosti pridržavati uputa proizvođačaa otopina.

Ako nosite leće u izrazito suhim uvjetima (klimatizirani prostori, vjetar i sl.), ili vam iz nekih razloga ponestaje suzni film, uputno je koristiti i umjetne suze. Samo jedna kap kvalitetnih umjetnih suza omogućit će vam dugotrajno ugodno nošenje leća.

Splendor d.o.o.
Zagreb, Obrtnička 5
Trgovački sud u Zagrebu Tt-09/11220-2
MBS:080272525
OIB:30025141446
© Kontaktne-lece.net 2024. Sva prava pridržana
Mijena agencija za digitalni marketing