Laserska operacija oka i leće

PočetnaUpitajte kontaktologaLaserska operacija

Laserska operacija oka i leće

PITANJE:

Poštovani,
bila sam na operaciji uklanjanja dioptrije u 8.mjesecu 2010.godine. Operirana sam metodom Lasik Interlase (dioptrija mi je bila cca -2 na oba oka). Od samoga početka nisam bila zadovoljna učinjenim zahvatom jer nisam vidjela u potpunosti zadovoljavajuće iako je doktorica konstantno tvrdila da mi je dioptrija na nuli i da vidim savršeno. Kada je protekla godina dana doktorica je ipak zaključila da imam dioptriju uz objašnjenje da se vratila i to samo na lijevom oku za 0,50 i da ne trebam brinuti, da je to čak i bolje za mene jer u starosti neću imati problema sa dalekovidnošću?? Kako mi je već bilo dosta uvjeravanja da zaista ne vidim dobro, ponovila sam pregled kod drugog oftamologa koji mi je prošle godine u 9.mj. ustvrdio da imam -0.50 i cilindre na oba oka i prepisao nošenje naočala prema potrebi. Kako vrijeme prolazi djeluje mi da sve slabije vidim, iako nastojim naočale nositi samo kao nužno zlo kako se ne bih na njih privikla. Rečeno mi je da se mogu ponovo podvrgnuti zahvatu, ali doista ne znam koliko je pametno dirati ponovo u operirane oči i koliko bi to imalo smisla. S druge strane, voljela bih ako ništa drugo radije povremeno nositi kontaktne leće, ali rečeno mi je da se to ne preporuča s obzirom da su oči bile izvrgnute operaciji. Molim Vas za savjet što bi mi bilo najbolje činiti i mogu li se eventualno prebaciti k Vama u ordinaciju za redovite kontrole, premda nisam kod vas operirana. Unaprijed hvala na odgovoru.

dr. sc. Dean Šarić

Na Vaša pitanja odgovarao je dr. sc. Dean Šarić, dr. med., Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB Sestara milosrdnica.

ODGOVOR:

Poštovana,

Na “preostalu” dioptriju moguće je nositi naočale, leće ili dokorigirati laserom.
U pravilu bilo bi logično preostalu dioptriju dokorigirati laserom, s obzirom da ste na korekciju i išli da bi se riješili leća i naočala.
Ukoliko ne želite ponovo na laser, leće su dobar izbor, nema nikakve razlike jesu oči operirane ili ne. Preporučam Vam pregled.

Poveznice: