Najmanja dioptrija za kontaktne leće

PočetnaUpitajte kontaktologaNajmanja dioptrija

Najmanja dioptrija za kontaktne leće

PITANJE:
Poštovani,
sa kolikom dioptrijom se preporuča početak nošenja kontaktnih leća? Točnije, da li je potrebno nositi kontaktne leće pri dioptriji -1? Imam 30 godina i nosim naočale godinudana (dioptrija -0,75 i -1). Razmišljam o lećama jer puno vremena provodim u sportskim dvoranama gdje je lošije osvjetljenje pa su mi predmeti i osobe "mutni", a isto tako pri vožnji kada je potrebno nostiti sunčane naočale. S obzirom da dioptrija nije velika, je li bolje još pričekati s kontaktnim lećama ili ih odmah početi nositi?
dr. sc. Dean Šarić

Na Vaša pitanja odgovarao je dr. sc. Dean Šarić, dr. med., Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB Sestara milosrdnica.

ODGOVOR:

Ne postoji određena dioptrija pri kojoj treba početi nositi kontaktne leće. Bolje rečeno, ukoliko osoba nosi naočale bez obzira koliko malena dioptrija bila, a želi jednako dobro vidjeti i bez naočala - mogu se nositi leće. Tako neki ljudi već s dioptrijama -0,50 nose leće, dok neki i s višim dioptrijama pri npr. rekreaciji i sportu skidaju naočale i funkcioniraju bez korekcije. Svakako je za preporučiti što ranije nošenje leća jer je sloboda kretanja, nošenja sunčanih naočala, neovisnost o pomagalu, mogućnost bavljenja svakodnevnim poslovima, sportom i rekreacijom nemjerljivo lakća i ugodnija bez naočala, a s kontaktnim lećama.

Poveznice: